Hlásíme, že CHODSKÉ MÁSLO ZE SLADKÉ SMETANY máme!!!
Jedná se o kilovou štangli Není potřeba rezervovat.
Tradiční máslo je vyrobeno pouze z pasterizované sladké smetany. Podíl tuku je kolem 84 %, zbytek tvoří podíl vody, mléčné sušiny (proteiny, laktóza), minerální látky a podmáslí.
Výroba másla je unikátní proces, jehož kvalita a nenahraditelná chuť vyžaduje tradiční postupy, znalosti a dovednosti. Vyžaduje taky kvalitní výchozí surovinu, tedy smetanu s obsahem tuku 42 % až 46 %. Ta se nejprve tepelně upravuje a potom stlouká v máselnici (zmáselňuje) tak dlouho, až vznikne pěna, poškodí molekuly mléčného tuku, popraskají tukové kuličky, které se shlukují do větších útvarů, hrudkovatí a ve finále se spojí v tzv. máslové zrno. Máselná hmota se nakonec odpojí od tekutého podmáslí, vyhněte a dochutí.
Máslo z kvalitní smetany od zdravých krav, bez konzervantů a chemických přídavků je údajně nejlépe stravitelný živočišný tuk. Obsahuje zdraví prospěšné nasycené mastné kyseliny s kratším řetězcem (například kyselinu linolovou a máselnou) a má pozitivní účinky nejen na naše střeva. Důležitým faktorem je jídelníček krav – mléko z pastvy, a tudíž pak i mléko, obsahuje větší množství vitaminů A, D, E, K a dalších živin než mléko krav krmených obilím.
Máslo je vyrobeno v Mlékárně v Domažlicích.